Nerds and Words

audit

Cum se face auditul de site?

Cum se face auditul de site? Dar mai ales ce este un audit de site?

Cum facem să îl analizăm la sânge și cum o rescriere de site îți poate schimba businessul. Vorbim despre toate astea în acest articol, deci hai să trecem direct la subiect.

În primul rând, ce face un audit?

Practic, ne ocupăm să îți judecăm site-ul. Facem asta prin două metode:

  • audit de conținut
  • audit SEO

Auditul SEO e ceva mai tehnic, și se referă la cât de bine este optimizat site-ul tău pentru a fi printre primele căutări Google. În articolul de față ne concentrăm pe partea de conținut – însă, dacă ești curios, poți citi mai multe despre SEO aici.

Auditul de conținut se referă strict la experiența utilizatorului atunci când îți accesează site-ul. Câteva lucruri la care suntem atenți când ne ocupăm de audit de site:

  • corectitudine gramaticală și ortografică;
  • exprimare ușor de înțeles;
  • informații relevante;
  • tone of voice potrivit și constant;
  • viteza cu care simțim nevoia să ieșim de pe site.

Desigur, procesul diferă în funcție de tipul de business, dar în mare, regula generală este următoarea:

„Am înțeles ce poate face businessul tău pentru mine?”

Din experiența noastră de auditori, cea mai comună greșeală a celor care își scriu propriul conținut pe site e că îl scriu pentru ei. Fie că sunt super-pasionați de ceea ce fac, fie că pur și simplu nu se pot pune în papucii clientului – rezultatul e același. Conținut stufos, academic, greu de înțeles, irelevant. Less is more!

Și acum că am înțeles ce face un audit de conținut, hai să vedem câteva lucruri pe care le poți face pentru a transforma un site plictisitor într-unul atractiv. Cu alte cuvinte: Cum se face auditul de site?

Cum se face auditul de site?

1. Să-l faci pe om să înțeleagă imediat ce caută pe site-ul tău

La fel cum zicea și amicul Einstein, „dacă nu poți să-l explici simplu, înseamnă că nu-l înțelegi îndeajuns de bine”. Cam așa și cu afacerea ta. Dacă nu-ți poți defini produsele și serviciile în cateva cuvinte, găsite pe prima pagină a site-ului, înseamnă că nici tu nu știi exact cu ce te ocupi.

Peste jumătate din utilizatori (55%) stau mai puțin de 15 secunde pe o pagină de site – așadar, uită de elevator pitch, homepage-ul tău trebuie să fie un quarter of a minute pitch. In felul asta eforturile tale de content marketing for fi potentate si ele.

2. Să vorbești despre tine, dar pentru ei. Cum se face auditul de site?

Adevărul este că nimănui nu-i pasă câte premii ai câștigat sau câți ani ai de experiență – ce contează e cum aceste detalii vor ajuta clientul să primească produse sau servicii de înaltă calitate. Prin urmare, orice vrei să zici despre tine, fă-o în relație cu rolul tău ca și furnizor.

Asta este doar una dintre regulile fundamentale de copywriting. Dacă ești interesat să afli alte 5, la fel de importante, am atașat un articol fain aici. 

3. Să le spui clar ce au de făcut

În anii de audit de conținut și rescris site-uri, am descoperit un fenomen comun la foarte multe businessuri – nu oferă instrucțiuni clare. Degeaba ai conținut original, fain și concis, dacă omul nu înțelege concret ce are de făcut înainte să iasă de pe pagina ta. Adică, în termeni de marketing, call to action.

Există zeci de metode prin care îl poți îndemna pe om să interacționeze cu brandul tău – pe 31 dintre ele le găsești aici. Ca idee, „nici prea-prea, nici foarte-foarte” ar fi o regulă sigură pentru inserarea CTA-urilor pe site-ul tău.

Așadar, sper că e mai clar ce face un audit, de ce e important și cum îți poți îmbunătăți conținutul de pe site. E valabil si pentru social media, dar despre asta am mai tot scris.

Desigur, dacă această listă de ponturi (care e varianta foarte scurtă, să știi) pare deja copleșitoare, nicio grijă – de asta suntem noi aici.