Nerds and Words

copywriter

10 instrumente utile pentru copywriting

Viața de copywriter e și mai bună când primești ajutorul de care ai nevoie! Avem pentru tine 10 instrumente utile pentru copywriting. Dincolo de ChatGPT și AI-ul de rigoare.

Mai ții minte cum de fiecare dată când apare un update nou la aplicația ta preferată, te juri că nu-ți trebuie, doar ca mai apoi să ajungi să o adori și mai tare? Așa și cu cele 10 instrumente lifesaving de mai jos. În calitate de copywriter nu știi că ai nevoie de ele, până nu le încerci:

 

Evernote

Evernote este unul dintre cele mai utile instrumente pentru partea de cercetare și colectare a informației potrivite unui text cu de toate. Acesta îți permite să-ți organizezi ideile, să ții evidența tuturor task-urilor și să ai într-un singur loc toate notițele pe care ți le iei din online. Cu siguranță nu este dragoste la prima vedere, dar merită.

 

Draft

Supranumit și uber-ul unui copywriter, Draft este un instrument de scris ce-ți asigură un editor la comandă. Fie că vorbim de un simplu email sau de o postare de blog de business, poți apela oricând la ochiul critic al celor de pe Draft. Ce face din acest instrument să fie și mai îndrăgit este faptul că textul tău rămâne intact, iar diversele comentarii apar într-o interfață separată. Astfel, depinde doar de ego-ul tău să le accepți sau nu și nu mai trebuie să pierzi timpul să readuci textul la forma inițială.

 

Write or Die

Așa cum îi spune și numele, acest instrument nu îți prea lasă loc de scuze sau scroll-uri fără rost. Write or die este un instrument de productivitate ce îți permite să-ți setezi timpul de lucru, obiectivele (de exemplu: numărul de cuvinte). Dar te și obligă să-ți asumi câteva pedepse. Dacă nu respecți cele stabilite în prealabil. Astfel, te poți trezi cu sirene, pop-uri și tot felul de sperietori de procrastinare – în caz că abandonezi ceea ce ai planificat. Iar dacă inspirația e ceea ce-ți lipsește, am scris despre asta, aici.

10 instrumente utile pentru copywriting

 

Stay focused

Stay focused. Această extensie Google Chrome limitează timpul pe care-l petreci pe diverse site-uri. Poți seta propria limită de timp pentru acele pagini pe care știi că deobicei te pierzi cu orele, cum ar fi Faceebook, Instagram sau Netflix.

 

Grammarly

Micul spiriduș al editării în limba engleză, Grammarly se asigură tot timpul să nu cazi pradă greșelilor gramaticale de tot felul. Îl găsești online, dar și ca plug-in pentru Word sau Outlook. Cu timpul, relația voastră va da roade nebănuite și vei fi capabil să-ți corectezi cu ușurință chiar și prietenii ăia care voiau să dea la Drept. Cât despre textele tale, cu siguranță nu vor ajunge la Cronica cârcotașilor – da, mai există, deci pune mâna pe Grammarly – prietenul cel mai bun al oricărui copywriter!

 

Dexonline

Dexonline este intrumentul de navigat printre erorile gramaticale de la scena de românași. Desigur, mai are mult până să fie atât de versatil precum Grammarly, dar merită să verifici pe acesta orice mic dubiu pe care-l ai legat de limba română.

 

Read-able

Acest instrument de editare este un plug-in Word ce verifică nu doar greșelile gramaticale sau numărul de cuvinte, ci și stilul frazelor, timpurile gramaticale, iar la final îți acordă un scor de citire. Astfel, îți poți adapta textul cu ușurință la tipul de audiență și să obții cele mai bune rezultate. Indiferent dacă oferi servicii social media sau scrii pentru tine.

 

Wordcounter

Dacă nu vrei ca textele tale să fie un fel de Dandanache a lui Caragiale, Wordcounter e instrumentul de editare care-ți sare în ajutor. Acesta are grijă să nu te repeți inutil și să nu abuzezi de anumite cuvinte. Poți vedea imediat ce cuvinte folosești cel mai des și cu ce anume le-ai putea înlocui, iar între timp poți urmări și cum stai la scorul de citire. Apropo, am scris un material despre lungimea unei postări în social media.

 

UberSuggest

Dacă Draft era uber-ul etapei de scris, UberSuggest este ceea ce ai nevoie în etapa de generat idei și teme de marketing noi. Acesta este un instrument de găsit inspirație, ce îți permite să cauți – pe baza cuvintelor cheie – diverse subiecte și contexte în care acestea sunt cel mai des utilizate. Spre norocul tău, UberSuggest  funcționează și pentru căutări în limba română și promite să devină o muză de nădejde.

 

Creative Commons

Dacă ai primi câte un leu pentru fiecare dată când auzi fraza: Oare poți să îi adaugi și niște poze textului? – cu siguranță, atunci ai citi textul ăsta la sunetul valurilor din Bali și nu la cel al bormașinii vecinului. Totuși, pentru astfel de situații a luat naștere organizația nonprofit Creative Commons, care îți asigură accesul la o imensă colecție de imagini gratuite și gata de inclus în text. Poți alege tema, mărimea și chiar și criterii legate de dreptul de autor al imaginii de care ai nevoie.

 

Concluzii

Au fost 10 instrumente utile pentru copywriting.

Dacă vrei să-ți simplifici substanțial activitatea de copywriting, alege să apelezi la cel puțin unul dintre toolurile de mai sus – poți să ne mulțumești mai târziu! 🙂

Iar dacă vrei să ai texte de înaltă calitate, însă n-ai timp de tooluri, sinonime și proofreading, lasă-ne pe noi să te ajutăm. Hai să stăm de vorbă, aici.

 

Articol de Adriana Cozanu