
Cauți rețeta succesului garantat în copywriting?
Atunci poți închide tab-ul, nu vei găsi așa ceva în cadrul acestui articol. La Nerds & Words nu vom pretinde niciodată că îți putem oferi o rețetă 100% garantată a succesului. Tot ce știm este că există copy-uri bune – și există copy-uri foarte bune. Iar creaturile mitice care le creează sunt copywriteri buni – respectiv, foarte buni.
Copywriting-ul este puntea dintre mesajul care se vrea a fi transmis și clientul care se dorește a fi sedus textual. Dar nu vom face teoria chibritului aici. Noi doar îți vom da exemple de copywriteri de rang mondial, care au făcut din asta mai mult decât un job. Au făcut matematică. Au făcut… istorie. Vorbim despre oameni care au scris și au rescris decenii întregi pentru zeci de branduri care ne-au ajuns tuturor o a doua natură. Pur și simplu datorită cuvintelor lor.
Sau, uneori, așa cum vom vedea, vorbim despre oameni care ne-au învățat pe toți cei din prezent să ne spălăm pe dinți doar pentru a vinde produse Pepsodent.
Sursă foto: Etienne Girardet@Unsplash
Copywriting în 2022: conversie, CTA-uri, ad-uri
Am discutat în articole presărate pe tot parcursul acestui an despre importanța copy-ului de conversie, despre cât de vital este să ai niște CTA-uri bune, sincere și convingătoare, și despre cum ad-urile sunt forma cea mai modernă de copywriting scurt și la obiect.
Nu fac acest rezumat doar ca să îmi ofer o scuză convenabilă pentru a înșira o serie de internal links pe placului bunului nostru SEO, atotdătătorul de trafic, ci mai degrabă deoarece este un bun punct de plecare pentru a înțelege matematica cuvintelor la care s-a ajuns după aproape un secol de copywriting per se. Că marketingul în sine, așa cum am stabilit la Ora de Nostalgie, există de dinaintea erei noastrei.
Copywriterii înainte de 2022: între viziune, și previziune
Există mai mulți copywriteri care au fost atât de talentați și creativi, încât numele lor a ajuns în istorie.
David Ogilvy
Ogilvy nu e doar un loc de muncă unde îți trimiți CV-ul. A fost, întâi și întâi, un copywriter. Posibil unul dintre cei mai buni care au existat vreodată, din moment ce David Ogilvy a fost adesea descris ca „Părintele Publicității”. În cariera sa, a creat campanii de succes pentru clienți precum Rolls-Royce, Dove și Shell.
Oamenii din publicitate care ignoră cercetarea sunt la fel de periculoși precum generalii care ignoră decodificarea semnalelor inamice.
Acesta e unul dintre citatele sale cele mai cunoscute. Nu e de mirare comparația aleasă, dat fiind că Ogilvy a lucrat pentru Serviciul Britanic de Informații în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost absolvent al Camp X, un stagiu militar britanic top-secret. Acolo a devenit stăpân pe arta sabotajului și a propagandei.
Sursă foto: https://carminemastropierro.com
Leo Burnett
Leo Burnett este un alt copywriter bine cunoscut pentru excelentele sale… ad-uri. Da, ad-urile nu au apărut odată cu internetul modern. Înainte de anii ‘50, spre exemplu, puteam observa aceeași tendință a zilelor de azi: anunțurile erau formate, predominant, dintr-o imagine cu o singură linie de text dedesubt. În anii ‘50 și ’60, totuși, acest lucru a început să se schimbe prin „Revoluția Creativă”. Leo Burnett a fost liderul acestei mișcări prin care a atras atenția asupra necesității stabilirii unui context mai amplu, mai plin de short and long content, pentru produse și servicii.
Am învățat că nu poți face publicitate bună fără un client bun, că nu poți păstra un client bun fără a face publicitate bună, dar și că niciun client nu va cumpăra publicitate mai bună decât ceea ce înțelege sau îl sensibilizează personal.
Mai putem adăuga ceva la citatul acesta? Pare a fi o axiomă a relației dintre client și oamenii care lucrează în publicitate, venită de la un om care a lucrat cu General Motors, United Airlines și Heinz.
Claude Hopkins
Claude Hopkins este, dacă vreți să-l numim astfel, omul care ne-a învățat pe toți să ne spălăm pe dinți. Hopkins a fost creditat cu popularizarea periajului dentar, ca urmare a campaniilor sale pentru Pepsodent.
Totodată, a scris una dintre cele mai influente cărți de copywriting din toate timpurile: „Legi științifice ale publicității”. O mulțime de principii enunțate în această carte încă sunt la fel de valabile și în zilele noastre.
Niciun cultivator de portocale sau de stafide nu ar trebui să încerce să crească apetitul pentru aceste fructe. Costul ar putea ajunge a fi de-o mie de ori mai mare decât profitul său.
Altfel spus, nu poți crea, propriu-zis, dorința. Sau dacă o poți face, ar costa mai mult decât ce ai obține de pe urma unui astfel de demers. Ce poți în schimb să faci este să accesezi acea dorință pe care oamenii o au deja și să o corelezi cu produsul tău. În marketing, când scriem un copy bun, nu vindem produsul pe care îl vindem, ci vindem o soluție pentru problema, nevoia sau dorința unui om.
Sursă foto: Patrick Tomasso@Unsplash
Nerds & Words
Așa cum ne place să susținem, întreg Internetul a devenit, mai ales în ultimii ani, un uriaș marketplace digital. Copywriterii aclamați în acest articol au fost fiecare parte din istoria care ne-a adus în prezentul din care facem parte. Prezentul în care avem e-Shops, bloguri, vloguri, Facebook, Instagram, Reels, Tik Tok, home delivery pentru produse, mâncare, servicii etc.
Toate aceste servicii s-au putut face remarcate doar sub marea umbrelă a cuvintelor. Iar copywriterii sunt matematicieni ai cuvintelor care încearcă să răspundă la întrebări precum unde le pui, câte pui, de ce le pui, ce așteptări ai când le folosești, câte poți spune prin cât mai puține etc.
Noi… noi suntem o echipă căreia îi face plăcere gândul că va putea face parte din istoria viitoarelor motoare de marketing online – și ce s-o mai inventa după. Dacă ești bucuros de o colaborare cu noi, vom fi bucuroși de o colaborare cu tine. Punem verbele unde (și când) trebuie, știm mai multe substantive decât media și nu facem abuz de adjective.
Dă-ne un semn și putem vorbi mai multe la anul…
…și la mulți ani.
Sărbători fericite tuturor!