Despre Typos în Content Writing - Nerds and Words

Nerds and Words

Despre Typos în Content Writing

Cnotent writenigul de catilate treiube să îndeplineas…

Oops. 

Nici nu sună bine, nici nu arată cum trebuie. Dacă textele voastre suferă de asemenea erori, nu e cazul să vă verificați de dislexie. Aveți nevoie de un doftor de texte, nu de un neurolog/oftalmolog. Ce vă trebuie de fapt este fie un proofreader, fie un content writer, care la Nerds & Words oricum vine garantat la pachet cu asemenea abilități.

Ceea ce ați observat mai sus este alintat în breasla noastră de content writeri cu numele de typo. Vine de la typographical error – o eroare tipografică – o greșeală comisă la tastarea materialului tipărit – sau, în vremurile noastre, apărută la tastarea materialului online, indiferent de forma acestuia.

Uneori, oricat de clar e transmis mesajul în sine, la nivel de logică și compoziție a frazei, acesta e combătut în ochii publicului țintă tocmai de propria lui formă, care ajunge să fie… diformă. Desigur, nu trebuie sa arătam cu degetul cu care tastăm, marea majoritate a greșelilor de genul acesta, dacă nu chiar toate, se nasc din grabă și neatenție – saaaau atunci când ai o tastatură nouă, fir-ar ea să fie! Durează până te obișnuiești, cred că știm cu toții asta.

Însă indiferent de natura greșelilor, pentru o comunicare online (și nu numai) cât mai clară, pentru un text curat și plăcut ochiului, și în numele eficienței mesajului tău, astfel de greșeli trebuie evitate/smulse din rădăcinile lor. Simptomul numit typo trebuie tratat timpuriu.

E grav, doctore?

În funcție de disfuncție, gravitatea lor variază. Începem de la typos în chaturile cu prietenii, unde sunt de înțeles și nu-s mai deranjante decât niște greșeli de oralitate firești gândirii umane. Gândim cu o viteză mai mare decât cea cu care vorbim, nu ai ce să-i faci, așa se nasc greșeli precum anacolutul sau bâlbâiala.

Avem apoi seria de texte care în toate aparențele, la o citire diagonală, par profesioniste, bine construite, excelent formatate, de nedemontat – apoi, cu ochii de content writer purtând ochelari de proofreader, la o mai atentă examinare, observi tot flelul ed gre,șlei derajnante care strică iminența perfecțiunii textuale accesată diagonal.

În cele din urmă – și aici nu vreau să vă speriați – avem typos care costă. Bani reali, nu timp. Nu au loc între prieteni, au loc între vulturi ai limbajului și avocați ai unor companii care stau la pândă și pot fi în stare să te dea în judecată pentru o literă în plus sau minus sau pentru una dislocată. Dacă nu mă credeți, haideți să parcurgem sumar următoarele exemple:

  1. Erotic și exotic se exclud, uneori

La un moment dat în trecut, o companie care se ocupa de turism a ales o metodă destul de eficientă de a-și face reclamă: anunțuri publicate în Pagini Aurii. Însă un X schimbat din neatenție într-un R a dus la publicarea anunțului: “Oferim vacanţe erotice”. Una peste alta, compania de turism a pierdut un proces care în banii de azi ar însemna zeci de miliarde de RON.

  1. De la a fi politically correct la a fi acuzat de rasism

La început, a fost Lumina.

Apoi a fost Cuvântul.

Apoi a fost un Typo faimos din cartea “The Pasta Bible” – o inocentă carte de bucate. Inocența unui typo, însă, i-a costat. La reţeta de tagliatelle cu sardine şi prosciutto se recomanda asezonarea cu “black people” – evident, trebuia să fie scris “black pepper”. Toate copiile cărții din seria originală au fost distruse și daune masive au fost plătite.

  1. Un typo în calea cuceririi spațiului

Typos pot apărea și în limbajele de programare, iar lipsa unei cratime a condus în 1962 la cel mai mare eşec al NASA. În lipsa unei cratime în codul sursă al programului sondei Mariner 1, care trebuia să survoleze planeta Venus, sonda a reușit doar să explodeze la câteva minute de la lansare.

M-ați speriat, ce mă fac, doctore?

Se recomandă o doză sănătoasă de proofreading prilejuit de un vaccin de cunoaștere excelentă, dar ȘI atentă, a limbii în care scriem și vorbim. Un content writer are în general toate tratamentele pentru imunizare împotriva greșelilor de exprimare sau ale neatenției și te ajută să combați orice formă de typo, creând un text perfect pentru care nu ai nevoie să îți consulți medicul sau farmacistul.

Atnuci cnâd graab, neaten,țtai sau necunoștința de cazuă îți fac prolbeme, dacă vrei să ai texte fără typos, hai să stăm de vorbă.

Pe data viitoare!